Tantali kval – grekernas öde avgörs på söndag

. . . dödstung står jag
som i drömmar,
med törst som Tantalos
i klara strömmar.”

Karin Boye i dikten Trollbunden

*

I den grekiska mytologin är Tantalos son till den högste guden Zeus. Tantalos misshagar gudarna och de straffar honom. Han tvingas stå i vatten upp till halsen. Fruktträd med grenar som dignar av mogna frukter hänger över hans huvud. Men när hunger driver honom att sträcka ut händerna efter frukterna svänger grenarna upp i höjden. När törsten gör att han böjer ner huvudet för att dricka sjunker vattnet undan.

 - – -

På söndag går grekiska folket till val.  Mycket tyder på att vänsterkoalitionen Syriza tar hem segern i parlamentsvalet.

Alexis Tsipras, ordförande för Syriza säger att de kommer att riva upp överenskommelserna kring miljardlånen från EU och internationella valutafonden IMF.

Samtidigt har EU i kraftiga ordalag varnat Grekland för att penningkranarna kommer att strypas i fall Grekland inte genomför de impopulära reformer som lånevillkoren för med sig.

- – -

Bloggen Kildén & Åsman:

”Inför valet nu på söndag och dess fortsättning ryser hela det gamla Europa och fasar inför tanken på att dess makt kan komma att ifrågasättas. I vårt gamla jordbrukssamhälle hette det att en liten tuva stjälper ofta ett stort lass. Ska denna visdom i dag betyda att ett litet land i Europas ekonomiska marginaler med en BNP på bara några procent av hela regionen, att dess upproriska folk ska kunna få hela det stolta EU-projektet att gå omkull med sitt väldiga lass av glaspalats fyllda med välgödda byråkrater?

Bara tanken på att det i verkligheten skulle kunna installeras en vänsterregering i ett EU-land som verkligen vågar börja bryta upp från kapitalismen har skapat panik i många läger. ”Smittorisken” till ungdomen och arbetande människor i Europas andra länder är uppenbar. Kampanjen mot landets uppstudsiga väljare och Syriza är därför våldsam. Inte bara i Grekland utan i hela Europa attackerar politiker som Tysklands Angela Merkel eller vår Anders Borg de som vågat ifrågasätta bankernas herravälde. ”Grekerna är lata”; ”när vi arbetar mer och mer går de i tidig pension”, heter det när folkföraktet sprids.”

- – -

I Karin Boyes dikt är människan trollbunden – lamslagen av trolldom. Vår tids trolldom stavas EURO.

Vågar vi hoppas att grekerna på söndag tar det första steget bort från trolldom – ett första, stapplande steg  mot friheten?

Ska Tantalos äntligen befrias från sitt orättfärdiga straff?

- – -

Tidigare inlägg: Greklands folk – jag gråter med er

 

Vad passar bättre som avslut än ett klipp som detta.  Det för tankarna till Odysseus. Musiken, skriven av den grekiska kompositören Eleni Karaindrou, är ledmotivet till Angelopoulos film Evigheten och en dag.

About these ads
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Roland Lidén

   /  juni 14, 2012

  Då Kapten Konkurs får styra
  blir även goda Gudar yra
  och då riskerar de bästa Orden
  att aldrig någonsin nå Jorden

  Tron på Odysevs Ö
  bör bli till, hellre än dö

  Klotförstånd är en omöjlighet
  tilllika en nödvändighet

  Väl mött, rött kött
  till Jorden, Orden vorden
  Vi skulle inte, just Vi
  giva orden ett hem på Jorden

  vi som fått turen att öppna buren för kulturen
  så att den kan landa i harmoni med Naturen

  Hoppas poesin inte tar skada av min svada

  Hej anita eller bättre, alla Poeter / Roland

  Svara
 2. Ja, vi skulle vi inte! Det kanske är dags att återerövra ordet ”vi” i sin ålderdomliga betydelse? Det blir väldigt kärnfullt.

  Mycket klokt om vårt klot!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: