Fado – ett musikaliskt världsarv

Jag minns mitt första möte med fadon. Jag var just på väg att stänga av teven när rutan upptogs av en kvinna som sjöng med mörk, uttrycksfull röst. Melodin var vemodig, den hade ett sug som gick rakt in i själen. Jag förstod inte vilket språk hon sjöng på, men kände igen ett och annat ord från spanskan. Det här var bara så mycket vackrare.

Kvinnan som sjöng utstrålade en oerhörd styrka, hon var ett med sången, som framfördes nästan skamlöst känslosamt, på gränsen till det patetiska. Men hon balanserade skickligt, utan att för ett ögonblick trilla över på fel sida om gränsen. 

Jag blev bergtagen. Förtrollad sjönk jag tillbaka i soffan och avnjöt en hel konsert. Den portugisiska sångerskan – för det var portugisiska hon sjöng på – var Cristina Branco, en av de största inom fadomusiken idag.

Sedan dess är jag ohjälpligt fast. Fadon har ett uttryck som inte liknar något annat. Den ber inte om ursäkt, fadon är själva livsnerven.

Fadon lämnar ingen oberörd, den är som Björn Ranelid: Man måste förhålla sig till den – antingen älskar man den, eller inte. Där slutar jämförelsen!   🙂

2011 satte FN-organet UNESCO upp den portugisiska fadon på listan över världens kulturella immateriella världsarv. Fadomusiken är en mix av afro-brasilianska toner med inslag av både landsbygdens och tidiga 1800-talets portugisiska stadsmusik. Fado sjungs av en röst, man eller kvinna, med ackompanjemang av 12-strängad gitarr eller luta. Och precis som många andra folklåtar ärvs den från generation till generation.

Så här skriver Krister Renard på sin blogg om fadon: ”Texterna uttrycker kärlek, längtan, glädje och smärta, och i kombination med musiken ger fadon en oerhört intensiv totalupplevelse. Så intensiv att det nästan gör ont ibland.”

Hans välskrivna och intressanta inlägg hittar du här.  

 

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Hej,

  du kan lyssna på fado på vår sommarturné i Sverige.
  Datum hittar du här: http://www.stockholmlisboa.com/calendar.htm
  Välkommen! 😉

  Svara
 2. Ulf Bergqvist

   /  juni 6, 2013

  Hej! Om du är intresserad av fado kanske du skulle ha utbyte av min bok ”Fado, en vägvisare till musiken och musikerna” (GML Förlag) som utkom för några dagar sedan. Jag kan lämna mera information om du skriver till ulf.svenska@gmail.com
  Hälsningar Ulf Bergqvist

  Svara
 3. Men ojjjj … MUSIIIK som SANNERLIGEN är värd benämningen! Varmaste tackkk för denna rogivande himlagåva till skavsåriga musiköron och själar, blödande av det vanliga elguitarrylet och gapskrik ur ”tomma” strupar fulla av ohörbart grötsludder utan mening, !!!

  Svara
 4. Christer Fäldt

   /  november 22, 2015

  Tack för den fina texten och att du gör något för att göra denna otroligt själfulla musik mera känd.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: