Queen i symfonisk dräkt

Engelsmannen Tolga Kashif skapade år 2002 The Queen Symphony för symfoniorkester med stor kör. Det är ett symfoniskt verk i 6 satser med utgångspunkt i Queens melodik och harmonik. Några av Queens hitlåtar bildar teman i symfonins satser, andra skymtar förbi. Resultatet är spännande musik som ger nya dimensioner till Queens rockvärld.

Brian May från gruppen Queen var mycket imponerad av verket vid premiären i London år 2002:

” Tänk dig en tonsättare med fantasin och kraften som hos Tjajkovskij, Holst eller Mussorgskij, och släpp honom lös bland hela spektrumet av Queens melodier, klanger och känslor, med en stor orkester och en stor kör. Då kommer du i närheten av startpunkten för denna symfoni. Detta är ett verk av någon med ett unikt synsätt och en ny dröm.”

* * *

På UKK (Uppsala konserthus)  framfördes i höstas ett arrangemang av The Queen Symphony för blåsorkester för första gången i Sverige. En förstärkt Uppsala Blåsarsinfonietta, solister, kör och dansare gjorde produktionen komplett. Sammanlagt blev det ca 150 personer på scen! En mäktig upplevelse!

Verket  finns i sin helhet både på Spotify och på youtube. Jag har valt den femte satsen, där kompositören också agerar dirigent. Satsen bygger på Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, We Are The Champions och Who Wants To Live Forever?.

Skruva upp volymen och njut!


Klippet ovanför blev lite rumphugget. Jag lägger in andra satsen också, i original. Love Of My Life, bland annat. Ljudet är bättre i det här klippet, men allra bäst är förstås Spotify.

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Georg B

   /  maj 24, 2012

  Jag var skeptisk till den här musiken, man ska hålla isär olika musikgenrer, brukar jag hävda. Men i och med den här symfonin tar jag tillbaka den åsikten. Med råge! Tack för tips!

  Svara
  • Tack själv, Georg! Jag brukar, precis som du, tycka att alla musiker ska ”bli vid sin läst”, men ibland kan korsbefruktning bli storartad musik. Vet inte om du lyssnat på spotify eller youtube? Fördelen med spotify är att man kan varva Freddie Mercury & Co (originalet) med den symfoniska versionen av deras musik. Jag kan lova att det blir en intressant mix! Och oslagbart rent kvalitativt.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: