Poesiens mystik – 2

Citat ur Poesiens mystik av Hans Ruin, utgiven 1935

*

”Diktarens förmåga att finna ord och gester för sina gestalter beror helt  visst på hans förmåga att till den grad leva sig in i dem att han är dessa i skrivandets ögonblick: han har identifierat sig med dem.”

”Den sanne lyrikern ger oss icke en föreställning om sin känsla, han talar icke om sitt tillstånd, utan denna rörelse, detta tillstånd är i versen, i den klingande ljudkroppen.”

”Poesien tillåter oss vara allestädes. Vi sprides med dofterna och vindarna, flyter med vattnet, ilar fram med ljuset, vecklar ut oss med plantorna, kryper in i alla former. Vi inte endast tänker oss eller föreställer oss alltet, vi träder i kontakt med det, upplever det . . .”

”Poeten griper ut ur skeendets framilande kedja det värde han där upptäckt och i vilket han vill försjunka, hejdar det, håller det framför sig, bringar tiden att stå stilla kring det.”

”Förmår vi icke uppfatta dikten som liknelse, utan endast som ett stycke vanlig verklighet, som någonting, vilket uttrycker endast sig självt – då är vi snart färdiga med den. Endast det metaforiska kan varaktigt fängsla oss och av oss upplevas nära nog som en kulthandling, vars mysterium är oförbrukbart och dagligen kan uppstå inom oss till nytt liv.”

”Poeten lyssnar allt djupare in i det som ligger uppsamlat i ett givet ögonblick. Till det återvänder han ständigt. Stämningen förändras inte, den fördjupas bara.”

”Poesien sörjer för, att vi upplever ögonblick, då hela vår själ rinner in i nuet och allt, som legat kringstrött och förött, åter samlas och blir levande. Redan de första anslagen i en dikt är ofta nog för att ge oss en sådan samling.”

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Det beror förstås på var man befinner sig, det har du rätt i . . . 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: