Hugo Cabret – ett förtrollande filmäventyr för hela familjen!

Martin Scorsese, säger jag. Då tänker du kanske Taxi Driver, Tjuren från Bronx, The Last Waltz, Kristi sista frestelse, Maffiabröder, Casino, The Aviator, listan kan göras lång.

Sedan 2011 kan familjefilmen Hugo Cabret läggas till regissörens redan digra filmproduktion.

*

hugo blåögd

Asa Butterfield med sina blåblå ögon, är perfekt i rollen som den föräldralöse Hugo

*

Filmen Hugo Cabret baseras på Brian Selznicks prisbelönta succébok En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret. Den har alla ingredienser som bör finnas med i en film som kan tilltala alla åldrar: den är fantasieggande, spännande, rolig, sorglig och mycket välgjord. Den inbakade berättelsen om Georges Méliès (förnämligt spelad av Ben Kingsley) – baserad på verkliga händelser i filmens historia – är bonus av bästa märke för alla filmintresserade.

*

Hugo-Cabret-Kingsley

Ben Kingsley som Georges Méliès

*

Jag har bett två av mina barnbarn – Lydia, 13 år och Anton, 9 år – att recensera filmen.
Fråga 1. Hur gammal tycker du att man ska vara för att se den här filmen?
Lydia:  Jag tycker att man kan vara hur gammal som helst men att man kanske ska vänta några år så att man inte är 5 när man ser den.
Anton: Jag kanske ryckte till ibland men 7 år räcker.
*
nyckel
*
Fråga 2. Är det här en film du skulle rekommendera till en kompis?
Lydia: Ja, absolut! Filmen var en film som man nästan bara måste gilla!
Anton:  Ja, jag har faktiskt rekommenderat en kompis där man hyr filmer i ICA : )
*
Hugo hänger
*
Fråga 3. Vad skulle du säga att filmen handlar om, om du ska berätta om den för en kompis?
Lydia: Filmen handlar om en pojke, som heter Hugo. Hans pappa jobbade på ett  museum och tog då hem en sorts robot. De jobbade ihop med att laga den, men sen dog hans pappa. Då ville Hugo laga den. Han stjäl delar från en leksaksreparatör och blir vän med hans ”dotter”. De får senare reda på mer om roboten, vad den har gjort och vem den tillhörde. Den är bra och välgjord och vem som helst kan gilla den.
Anton: Det handlar om en pojke som heter Hugo Cabret.  Som bor i en klocka och lever på att tjuva. Ja, det är väl det och en vakt som
inte gillar Hugo som behövs i ett häjdundrande äventyr!
*
hugo urverk
Hugo Cabret bor på insidan av ett jättestort urverk!

*

Hugo Cabret fick ta emot fem priser vid Oscarsgalan 2012, bland annat för Bästa scenografi och Bästa foto, två mycket välförtjänta utmärkelser. Fotot är svindlande vackert, Scorsese fullständigt frossar i pikanta detaljer, filmen är en enda stor hyllning till filmkonsten. Ibland är fotot så sanslöst att man tänker att det måste vara animerat, i positiv mening. Visst förekommer digitala effekter, men trots det spektakulära innehållet så känns filmen ”realistisk”.

hugo cabret klocka

Scorsese får naturligtvis de filmstjärnor han vill ha till sina filmer, och han har inte sparat på krutet, filmen är späckad av storstjärnor in i minsta detalj. En positiv överraskning är Sacha Baron Cohen (Borat). Hans insats som invalidiserad stationsvakt för tankarna till Peter Sellers.

Sacha

Sacha Baron Cohen som stationsvakt

*

Jag och mina barnbarn kan varmt rekommendera ett litet, platt julklappspaket som innehåller filmen Hugo Cabret.

Det kan bara bli en succé – inte bara för barnen (sjuårsgräns) utan även för familjens vuxna.

*

Till sist:

Stort Tack till Lydia och Anton för att ni ville berätta vad ni tyckte om filmen!

*

hugo cabret klocka

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Varmtackkk för tipset, Anita!!!

  Svara
  • Tack själv, Sven-Erik! Om du har barnbarn och vill ge dem ett par spännande timmar så är filmen ett bra tips. Men den går alldeles utmärkt att se utan barnbarn, också!

   Svara
 2. Tack för ännu ett tips ! Den tycks välgjord och fantasifull. Gillar bilden från butiken,,, Det har inte blivit så mycket film senaste tiden (året) för min del. Nästa blir ”The Hobbit”, tror jag…

  Svara
  • Välgjord är bara förnamnet. Om du gillar ”pryttlar” så gillar du den här filmen!

   Jag är mycket svårflirtad när det handlar om amerikansk film, ska du veta, men i det här fallet så rann mitt motstånd bort efter bara några scener. Scorsese är i bästa lektagen, och han kan sitt hantverk, den mannen!

   Svara
 3. Nu har jag sett filmen. Helt underbar. Fantasifull och positiv, och ja, jag gillar ”pryttlar”. Bygger mycket och gärna, det har jag fått efter min far, min mor klagade ofta på att han hade fickorna fulla med skruvar och annat ”bra att ha”… Ett budskap i filmen vidrörde faktiskt mitt inlägg om identiteten…: vikten av att göra det man är ämnad för ! Kommer nog att länka till dig i nästa inlägg, om ok?

  Svara
  • Så roligt! Både att du tyckte om filmen och att du berättar det! Det är sällan en film ger så mycket på flera plan, jag har svårt att tro att någon kan vara oberörd av Hugo Cabret. Även vi vuxna får vårt lystmäte med råge i den här filmen. Håller med dig om att filmens budskap är att alltid lyssna till – och följa! – den inre rösten.

   Blir bara glad och hedrad om du vill länka!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: