”Han kan inte leva utan dig!”

idrissa

”Han kan inte leva utan dig!”

Repliken är hämtad ur filmen Mannen från Le Havre. Idrissa,  den afrikanske pojken som tagit sig illegalt  in i Frankrike besöker Arletty på sjukhus när han fäller kommentaren.

Arletty svarar lakoniskt: ”Jag vet.”

Den ”han” som Idrissa syftar på är Marcel, Arlettys man.

– – –

Den här korta scenen blir för mig en stark metafor för vår tids stora dilemma: Kvinnan är sjuk, dödssjuk. Samtidigt kan mannen inte leva utan henne.

Låter det kryptiskt? Jag ska försöka förklara. Jag tar hjälp av Marie-Louise von Franz.

ml v Franz

Marie-Louise von Franz, var en jungiansk psykoanalytiker. Hon mötte C G Jung redan i tonåren och arbetade nära honom i trettio år. Många betraktar henne som Jungs främsta lärjunge. 

von Franz menar att drömmar, myter och sagor förklarar och beskriver olika aspekter av vårt psyke. Även filmer går att betrakta på samma sätt.

När vi drömmer är alla som befolkar drömmen – människor, djur, ja till och med miljöerna, årstiderna – i själva verket olika aspekter av oss själva, alltså delar av vårt psyke.

Om vi exempelvis drömmer att vi blir jagade av en häst, så vill drömmen troligtvis berätta för oss att vi egentligen besitter ”hästkrafter” som vi inte tar i bruk. Vi har en energi inom oss som vi inte utnyttjar. Drömmen vill göra oss medvetna om detta.

Om vi drömmer om ett litet barn så kan vi vara ganska säkra på att det handlar om vårt eget, inre barn. Vi gör klokt i att lyssna på vad barnet försöker säga oss. Säkerligen är det livsviktig information som vi i vaket tillstånd håller ifrån oss.

1721mandalajung

C.G. Jung och en mandala – en bild för det mänskliga psyket

*

Jungiansk terminologi

Jung skapade en ny terminologi för vår inre värld. Han integrerade även redan befintliga symboler till sin begreppsvärld, exempelvis mandala. Idag är de flesta bekanta med jungianska begrepp som arketyper, anima, animus, skuggan och Självet.

Anima är den omedvetna kvinnliga delen av mannens psyke, liksom animus är den omedvetna manliga delen av en kvinnas psyke.

Den kvinnliga aspekten är borttappad!

von Franz menar att utvecklingen i västerlandet har varit förödande. Vi har tappat bort den kvinnliga aspekten. Vi har fått en ensidigt maskulin, rationell världsbild.

Enligt von Franz är det inte bara männen som kväver och förnekar den kvinnliga aspekten inom sig. Även kvinnorna i vårt samhälle har blivit besatta av den maskulina aspekten. Kvinnor som vill fram i vårt samhälle måste till och med vara ”mera män” än männen själva!

Eftersom samhällsstrukturen är patriarkal måste förändringen börja med männen.

Drastiskt kan man uttrycka det som att den kvinna i vårt samhälle som mest behöver befrias är kvinnan inom mannen.

Vilka är då de kvinnliga attributen som mannen behöver utveckla för att bli en hel person? Anima har många aspekter och spänner över ett stort omfång. Jung sade att det finns fyra anima-bilder: Han kallar dem Eva, Helena, Maria och Sofia.

Eva är den biologiska kvinnan, hon representerar biologisk sexualitet, fysisk attraktiuon och moderskap.

Helena är på ett högre plan, den kultiverade kvinnan, med vilken mannen kan utbyta poesi och föra filosofiska samtal. Hon är också den andliga följeslagerskan; kamratskap och romantiskt sex.

(Jungfru) Maria är nästa stadium i anima-gestalten. Hon representerar den högsta formen av andlighet, men hon är alltför upphöjd, idealiserad.

Sofia, den visa, är närmare livet. Sofia, den mest utvecklade formen av anima inom en man, har integrerat både det positiva och det negativa i det kvinnliga psyket. En man som har kontakt med sin inre Sofia, är en man som kan älska och relatera till kvinnor.

inre bröllop

 Rosarium Philosophorum (1550)

*

Det inre bröllopet

Vi blir ofta förälskade i våra egna saknade delar. Vi projicerar dem på en partner. Vi förväntar oss att någon annan ska ge oss det vi inte har kontakt med inom oss. Som alla vet, avklingar projektionen med tiden, förälskelsen upphör, och i bästa fall kan vi finna andra värden hos vår utvalde. Men saknaden som skapade förälskelsen bär vi fortfarande inom oss. Om vi kan få fatt på vad det är kan vi, i stället för att förvänta oss detta av vår partner, införliva det i våra egna liv.

Inom jungiansk psykologi talar man om ”det inre bröllopet”. Det innebär att vi upprättar ett möte mellan det manliga och det kvinnliga inom oss själva i stället för att leta efter någon annan person som ska komplettera oss. Det är inte bara livgivande. Det är helt nödvändigt om vi vill uppnå psykisk balans och harmoni.

Det är givetvis också viktigt att kvinnor utvecklar sina inre manliga aspekter, men idag törstar världen mest av allt efter de kvinnliga värdena. Om både män och kvinnor kunde återfå kontakten med sin inre Eva, Helena, Maria och Sofia skulle världen bli en så mycket bättre plats att leva på!

Filmen ersätter äldre tiders sagor och myter

Filmen Mannen från Le Havre går att se som en berättelse om ett antal personer i en stad i Frankrike. Den går också att se som en saga, där alla personer (liksom hunden Laika) representerar olika aspekter av åskådarens psyke.

Filmen gestaltar vår tids dilemma. Aki Kaurismäki, filmens regissör, håller ett stadigt grepp om oss när han med sin omisskännliga röst säger: ”Ser ni då inte? Kvinnan är allvarligt sjuk, hon är döende. Vakna innan det är för sent.”

marcel o arletty

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Sven-erik Forslin

   /  januari 23, 2013

  Gomorron, Anita!

  Tack för behövlig upplysning!

  (Kommentarssidan ”kopplade” inte.)

  Alltid läsvärda dina krönikor – OCH så lärorikt disponerade och välskrivna!

  Imponerad sven-erik som tillönskar Dig en lysande god dag och ALL TID!!!

  ________________________________

  Svara
  • Tack, Sven-Erik!

   Vilken trogen läsare du är! Uppskattas, ska du veta. Mycket!

   Vet inte riktigt vad du menar med att kommentarssidan inte ”kopplade”? Fick du prova flera gånger innan du kunde skriva din kommentar? Ibland krånglar WordPress, men för det mesta brukar de få snurr på det hela ganska snart.

   Önskar dig detsamma!!!!!!!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: