The Artist – A Masterpiece!

The-Artist-Poster

*

”When love and skill work together – expect a masterpiece!”

John Ruskins berömda citat ploppade upp i mitt huvud efter att jag första gången sett filmen The Artist. John Ruskin var en av artonhundratalets stora kulturpersonligheter i England. Han var en stor beskyddare av nya framväxande rörelser inom konsten. Han avled 1900 och hann troligen inte bekanta sig med den senaste konstformen: stumfilmen. Men om han hade levt ytterligare ett par decennier föreställer jag mig att stumfilmsmelodramer hade tilltalat honom.

Kärlek och skicklighet

Bara den som känner stor kärlek till filmkonsten kan skapa en film som The Artist. Allt är så egensinnigt, så fyndigt, så välgjort, så konsekvent genomfört, så – magiskt!

Stumfilm på 2000-talet!

The Artist är alltså en stumfilm, med stumfilmens alla attribut: Det kvadratiska formatet, i svartvitt. Textrutor, musik som följer och förstärker handlingen, allt talar stumfilmens språk. Och det fungerar!

Utspelas i Hollywoodland

Trots att filmen är en fransk/belgisk produktion med en fransk regissör (Michel Hazanavicius) kammade den mycket välförtjänt  hem flera av de mest prestigefyllda Oscarsstatyetterna för 2011 års filmer: bästa film, bästa regi, bästa manliga huvudroll (Jean Dujardin). Dessutom fick den en Oscar för bästa kostym och bästa filmmusik (Ludivic Bource). En bragd, eftersom det var knivskarp konkurrens om statyetterna. Scorseses fantastiska Hugo Cabret fick se sig besegrad, även om det måste ha varit en kamp som avgjordes med målfoto!

En fransk film som dominerar Oscarsgalan, men inte i kampen om bästa utländska film. Hur går det ihop? Förmodligen beror det på att filmens handling utspelar sig i det mest amerikanska som tänkas kan: i Hollywoodland.

(Bästa utländska film 2011 blev Nader och Simin – en separation.)

George Valentin

*

Året är 1927. George Valentin  (Jean Dujardin) – den berömde stumfilmscharmören är fortfarande på toppen av sin karriär.

*

M001001 EC581

*

Men orosmolnen närmar sig med stormstyrka: Ljudfilmen gör sin entré. Över en natt blir George Valentin en föredetting.

*

Peppy MIller

*

Den senaste superstjärnan på Hollywoods himmel heter Peppy Miller (Berenice Bejo).

Dockan både talar och dansar och publiken älskar henne.

*

the-artist-G o P

*

Behöver jag säga att George Valentins och Peppy Millers liv är intimt sammanflätade hela filmen igenom?

Mer än så vill jag inte avslöja av filmens handling. The Artist ska upplevas!

*

Love and Skill

Apropå kärlek och skicklighet: Berenice Bejo som spelar den kvinnliga huvudrollen är gift med regissören Michel Hazanavicius. Jag vet ingenting om deras privata relation, men att Michel H hyser kärlek till sin frus talanger råder inget tvivel om. Jag förstår honom. Hon är helt enkelt lysande i rollen som den sprudlande Peppy Miller.

Dujardin

Jean Dujardin är genialisk som George Valentin. Han har ett förflutet som varietéartist och det märks. Han har en självklar utstrålning, och vi förstår exakt vad han säger, trots att inte ett ljud kommer över hans läppar. Språket han talar är universellt: alla förstår hans mimik, gester och kroppsspråk.

Film när det är som bäst

Musikens språk utnyttjas förstås till max i en stumfilm. Här handlar det om nyskriven musik i bästa tjugotalsanda. Mycket storband, men också många stråkar och – förstås – piano. Filmens slut förebådar det som ska komma att bli trettiotalets fluga: Sång- och dansfilmen. Vi kan bara hoppas att den här ensemblen vågar sig på en hyllning också till den genren. Till dess vill jag lyfta på min Top Hat och tacka för ett par oförglömliga timmar!

uggie

*

Vad vore en stumfilm Made in Hollywood utan en liten charmig byracka?

Uggie har en stor och betydelsefull roll i The Artist och han vinner allas hjärta.

*

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: