Drönarattacker är mord!

A demonstrator is helped up after his ordeal in a simulation of waterboarding in Washington

Water-boarding – skendränkning – ok i kampen mot terrorism

*

God morgon världen! hade idag ett intressant reportage om hur USA:s lagstiftning och brottsbegrepp förändrats efter 11 september 2001.

Reportaget innehöll bland annat en intervju med Hans Corell, en man med stort mod och civilkurage. Samtalet tog avstamp i  water-boarding – skendränkning –  och bombning med förarlösa drönare.

Hans Corell är jurist och pensionerad ambassadör. Han har varit biträdande generalsekreterare och rättschef i FN och han sitter i det amerikanska advokatsamfundets internationella styrelse.

Han är mycket engagerad i internationella rättsfrågor och tycker att USA kommit ut på ett sluttande plan i sin rättsskipning. Han säger:

– Jag har följt det här under flera år, och jag är orolig för att skyddet för mänskliga rättigheter inte upprätthålls som det borde idag.

– Man har börjat omdefiniera begrepp som ”krigets lagar”, man har börjat tala om kriget mot terrorismen. Det är en felbeteckning som har haft mycket allvarliga konsekvenser både i USA och i världen i övrigt.

– Här han man missbrukat regelverket och försökt att få krigets lagar att tillämpas i en situation där det i själva verket är frågan om att man har med brottslingar att göra, som ska hanteras enligt de regler som gäller för hur man hanterar misstänkta brottslingar.

drönare

Drönare är förarlösa flygfarkoster som styrs från en anläggning i den amerikanska öknen, på andra sidan jordklotet från målen i Afghanistan, Pakistan, Jemen eller Sudan. De som angrips med bomber på det här sättet är misstänkta terrorister eller misstänkta tillhåll för terrorister.

Enligt oberoende amerikanska intresseorganisationer dödas femtio (!) gånger fler civila än terrorister.

Vad anser Hans Corell om användandet av förarlösa drönare i jakten på terrorister? Han skräder inte orden:

– Jag är rädd för att jag måste säga som det är, en sådan handling är mord.

– Den misstänkte terroristen är en misstänkt brottsling och en sådan ska man hantera enligt rättsstatens principer. Man ska alltså ställa personen inför rätta.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att demokratiska rättsstater i världen föregår med gott exempel, för gör de inte det så är jag rädd att det genererar motsättningar som har som resultat terroristhandlingar.

Hans Corell är mycket upprörd. På hans återhållna, diplomatiska, men kraftfulla språk:

– Jag tycker det är beklagligt att notera att Europa är helt tyst. Jag hade väntat mig att man i Europa skulle höja rösten och be våra amerikanska vänner att fundera över vad de håller på med.

Guantanamo

Fem år utan rättslig prövning – verkligheten för fångarna på Guantanamo

*

Vad tycker Hans Corell om fånglägret på Guantanamo? Här sitter fångarna utan att ha fått någon rättslig prövning. Hans Corell dom är hård:

–  USA tappade koncepten efter nine eleven och började införa regler som är klart stridande mot grundläggande regler om mänskliga rättigheter.

 – Jag betraktar Guantanamo som en skamfläck på stjärnbaneret.

Hör hela reportaget HÄR.

 

*

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Vad annat vänta av ”Stora Satan” än – ONDSKA?

  Svara
 2. Det finns ingen gräns för människans påhitt när det gäller förstörelsevapen. Vapenindustrin gnuggar naturligtvis händerna. Det behövs dock inte så värst avancerad teknik för att lemlästa människor. En sten duger bra. Mänskligheten är sannerligen inget att vara stolt över. Till vilken avbild är vi skapta? Troligast är väl just Ondskan…

  Svara
  • Visst ser det mörkt ut för mänskligheten, men jag vill ändå tro att det goda inom oss ska segra till sist.

   Svara
 3. Bör kanske förtydliga att jag inte tror att vi är skapta till NÅGONS avbild. Vi är som vi är, kan inte tacka eller skylla på någon. Vi är själva ansvariga till det vi ställer till med. Man kan bara hoppas, som du säger, att det goda inom oss överväger till slut, innan det är försent. Peace !

  Svara
 4. … och KRAM !

  Svara
 5. Göran Gustafsson

   /  maj 9, 2013

  The drones are dripping honey
  And then the Reaper scores
  In blood and silver pieces
  At the tower with seven doors
  The Kings and Queens are dancing
  In ballrooms made of gold
  But in the narrow lane
  A child is waiting to unfold

  /GG

  Svara
  • Om det vore så väl ändå! Att drönarna – UAV (Unmanned Aerial Vehicle, som de heter) dröp av honung!

   Det är en skymf mot alla drönare i djurvärlden att namnet används på dessa ohyggliga farkoster, tycker jag.

   Kungar och drottningar härskar och söndrar och dansar till guldkalvens ära – vi får sätta vårt hopp till barnet . . .

   Svara
 6. Drönare dödar civila eftersom de styrs av mobiltelefoners angivna positioner. I likhet med andra ”professionellt” kriminella vet terriorister detta och byter och lånar andra telefoner.
  Jag försöker skaffa mej kunskap om hur system och strukturer verkar. Jagvet bara inte hur jag skulle kunna göra skillnad. Ensam är inte stark. Eller – stark är den som har tillräckligt mycket driftighet att kunna starta egna processer. Jag tycker om dinpyttidinpanna. Nyttig, vackert presenterad och med ingredienser som gifter sig fint med varandra.

  Svara
  • Nej, det är lätt att känna sin litenhet i en värld där krig och obalans råder på snart sagt alla områden. Det vi med säkerhet kan göra är att enträget fortsätta söka fränder – vi är trots allt många som reagerar på vansinnet som råder globalt på många områden. Finna varandra och gå samman – bilda små mentala motståndsfickor. Att skriva ner sina tankar på en blogg kan vara ett sätt.

   Tack att du ville titta in och tack för glädjande ord om min egenhändigt hopknåpade pytt!

   Svara
 1. Är Obama också en massmördare? | PEPPRAT RÖDGRÖNT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: