Det råder TORKA i torpet

När man tar över ett torp anno 1890 får man förhoppningsvis ett och annat i växtväg på köpet. För vår del rörde det sig bland annat om nio fruktträd, modell äldre, med betoning på äldre. Vi skrattade gott åt det som av mäklaren kallades fruktträdgård – allt var nämligen i ett bedrövligt skick.

Värst däran var ett körsbärsträd. Eller som vi uppfattade det – ett före detta körsbärsträd. Tre murkna stammar spretade åt olika håll, avsågade och nästintill stendöda. Trodde vi.

*

2012-08-15 16.24.41

*

Vi skrattade gott åt det lilla ”plåttaket” som någon spikat fast överst på en av stammarna, för att hindra regnvatten från att forsa rakt ner i den ihåliga stammen.

*

2012-08-15 16.23.22

*

Men skrattar bäst som skrattar sist – livet är starkt, också i ett murket gammalt träd, och redan den första våren tog det revansch. Blomningen har varit ymnig under alla år som vi huserat i torpet och varje vår har vi kunnat njuta av hur trädet förvandlas till en pingstbrud i skiraste spets.

*

TORPET MAJ 059

*

I augusti har trädet varje år dignat av saftiga, mörkröda körsbär. Det bästa av allt: fåglarna är helt ointresserade av frukterna. Efter att ha googlat runt tolkar jag det som att trädet är ett surkörsbärsträd. Körsbär delas upp i sura och söta, lär jag mig, de söta heter prunus avium. Avium betyder ”fåglarnas” – alltså träd vars frukter fåglarna älskar. Hit hör fågelbär och bigarråer.

Det troliga är alltså att vi begåvats med en sur skuggmorell (prunus cerasus) , de var mycket vanliga i trädgårdar förr i tiden, läser jag någonstans. Jag jämför mina bilder med bilder jag hittar på nätet, och ja, det är alldeles bestämt en skuggmorell som gör sitt yttersta för att slippa förvandlas till ved och hamna i en trave i uthuset strax intill.

*

2012-08-15 16.22.50

*

Men vad gör man med massor av körsbär när huset bara har en ”halv” frys (kyl/frys-pelare) och magen inte mäktar med mera? Att torka frukten, kunde det vara något?  Det är ju en beprövad konserveringsmetod. Google, google och beslutet är fattat. Här ska det torkas!

*

2012-08-15 15.20.59

*

Kärnan ska bort, förstås, och det görs allra enklast med handkraft. Ett snitt i bäret och kärnan går lätt att pilla ur.

*

2012-08-15 15.35.14

*

Så där, då var testplåten fylld till brädden av halverade, läckra bär!

*

2012-08-15 15.45.34

*

Skjuts in i ugnen! Det är viktigt att ugnluckan står lite på glänt, för att ångan ska få möjlighet att ta sig ut. En instucken slev fungerar bra, det ger en lagom bred springa.

*

2012-08-16 14.11.29

*

Nätet bjuder på varierande råd om hur länge bären ska vara inne i ugnen, alltifrån 40 – 140 grader. Jag kompromissar med fem timmar i 75 grader, då ser bären färdiga ut.

*

2012-08-16 18.37.04

*

Bären är lätta att få bort från bakplåtspapperet, eftersom de är lite sega, ungefär som platta russin.

Användning? I müslin i stället för dyra, svavelbehandlade gojibär som transporterats runt halva jorden. Mina körsbär är garanterat obesprutade och utan tillsatser. Och dessutom helt gratis (ja, bortsett från ugnsvärmen då).

*

2012-08-17 10.26.44

*

Vaniljglass toppad med syrliga, torkade körsbär ger en härlig brytning!

*

2012-08-17 15.31.03

*

Körsbär – rena sömnpillret

Om körsbär är nyttiga? Ja, de innehåller mängder av antioxidanter,  anses antiinflammatoriska – men de innehåller också melatonin.

En studie från University of Texas Science Center visar på just körsbärs goda effekter på nattsömnen. I den konstaterar forskarna att man, genom . . att . .  äta . .  de . . melatoninrika . .  körsbären . . . på . . . kvällen . . . kan . .  förbättra . . . sin . . . sömn . . . zzzzzz . . . zzzzZZZZ . . . ZZZZZ.

(Och jag som skulle torka röda vinbär också! Det får bli efter tuppluren.)   🙂

*

Att torka röda vinbär: Jag gjorde likadant som med körsbären (utom urkärningen, förstås) , hade ugnen på 75 grader (med liten luftlucka) och bären var då klara efter tio timmar.  Som smågodis, sötsura och knapriga!

*

2012-08-16 18.13.32

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Mia Hellström

   /  augusti 17, 2013

  Hej Anita! Som alltid läsvärda rader. Har tre mindre fågelsatta körsbärsträd som nog är mer sursyrliga än söta. Förra året fick jag äta ett! bär, resten tog fåglarna men i år har jag plockat en liten skål varje dag och både njutit och ryst åt ”läckerheterna” med tankarna på att ”det är nyttigt, det är nyttigt..”, hihihi..
  Jaså, kan man torka vinbär? Hur blir det då? Ja varför inte, man kan ju torka så mycket annat, som disken exempelvis 🙂 vilket jag ska göra nu. G’natt!

  Svara
 2. Mia Hellström

   /  augusti 17, 2013

  PS. Hmmm…har ju både njutit och ryst av och åt läckerheterna förstås. DS.

  Svara
  • Hej Mia! Undrar just vad du har fått upp i din trädgård. Kanske är det med körsbär som med äpplen som är frösatta: de blir unika i sitt slag, en kärna från ett astrakanäpple blir inte en astrakan, har jag lärt mig av en pomolog, apropå astrakankärnan i Kristina från Duvemåla. När Kristina drar sin sista suck är det troligtvis inte alls ett astrakanäpple Karl-Oskar visar henne.

   Om fåglarna har varit inblandade i frösådden av dina små träd och till och med äter av dem så har du nog sötkörsbär, tror du inte.

   Röda vinbär blir . . . små, syrliga och knapriga! Har just testat första plåten.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: