Veckan som gått – från min horisont

Kylig, regnig och blåsig har veckan varit, framför allt har blåsten som ansatt gröna torpet varit av ett sällan skådat slag.  Men däremellan har solen tittat fram, glimtvis har det varit alldeles underbart ljuvligt. Den här bilden visar hur vädret har skiftat, regn ute över havet och sol in mot land.

 

rainbow

 

—————————————————————————————————————————–

Roland Paulsen: Nog finns det skitjobb, Birgitta Ohlsson

”Vissa jobb är skitjobb i den meningen att löner och villkor är skit. Andra jobb är skitjobb i den meningen att de inte bidrar ett skit till världen. Den senare sortens skitjobb är ofta bra betalda. Bäst betalda är de jobb där man parasiterar på andra människors arbete och på sin höjd flyttar runt kapital mellan olika företag.”

 

RP

Foto: Erik Ardelius

 

—————————————————————————————————————————-

 

Om jag vore en fjäril skulle jag också välja mandelblomman.

 

2014-05-29 15.34.43

Sällan har trädgården varit lika översållad av den skira lilla skönheten som i år. Det är fullkomligt uteslutet att dundra fram med gräsklipparen.

 

2014-05-29 15.33.26

 

———————————————————————————————————————————

Det är hög tid att börja härda de frösådda liven till en kärvare tillvaro utomhus. Det har inte varit möjligt att sätta ut dem i regn och kyla förrän nu.

Första timmen ute i stora vida världen! Nu ska det härdas mot sol och vind i tio dagar innan det bär av till det nya, främmande landet för gott.

2014-06-04 11.47.49

 

Småplantorna får sällskap av Mårbackapelargonerna som är lite inomhusbleka efter en lång vinter.

 

2014-06-04 11.51.57

———————————————————————————————————————————-

 

Heja Nyköpings politiker! Vilket modigt beslut!

Går de i framtidens skola?

”Nyköpings nybyggda högstadieskola och de ditdragna vägarna är så nya att gps:en inte hittar. Men till slut tornar den upp sig, den arkitekturprisade och energismarta skolan som av flera anledningar väckt intresse utanför Nyköpings gränser. ”Vi är framtiden” berättar den jättelika skylt som sträcker sig hela vägen över entrén. Greta, Mustafa, Eddie och Darja är några av de hundratals namn som trängs bredvid budskapet.

De fyra kommunala högstadieskolor som tidigare funnits i stan hade lagts ner. I stället var de nu ersatta av en enda stor högstadieskola med sexton parallellklasser i varje årskurs; från A till P. Klasser som mixats för att mångfalden bland eleverna skulle bli maximal, där två av de viktigaste faktorerna är föräldrarnas utbildningsnivå och om föräldrarna har svensk eller utländsk bakgrund.”

de-fyra-tidigare-hogstadieskol

Foto: Nina Leijonhufvud

 

————————————————————————————————————————————–

En bedagad tulpan som letat sig in i rödvinbärsbusken vill inte släppa taget om livet.

 

2014-06-04 15.00.42

————————————————————————————————————————–

 

Aktivister går in på militär flygplats i protest

 

– Det är vansinne att militära övningar får äga rum här i Norrbotten. Vi vill inte ha kriget här på vår bakgård, och ingen annanstans heller för den delen, säger Gun-Britt Mäkitalo, 68, en av aktivisterna som deltar i aktionen. Krig och krigsövningar får katastrofala följder för människor, djur och miljö.

Ekonomiska resurser skulle kunna omfördelas. I stället för att lägga enorma summor pengar på destruktiva militärövningar skulle pengar kunna läggas på verksamhet som på riktigt verkar för en fredlig värld som vi alla vill leva i oavsett var på jorden vi bor.

Krigsövningen som pågår är en av världens största flygövningar i år. Sverige Finland och Schweiz övar tillsammans med NATO-länderna Norge, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och USA. Under övningen passar Sverige på att öva värdland i enlighet med det nya värdlandsavtalet som skrevs på år 2014. Värdlandsavtalet innebär att NATO skulle kunna förvara kärnvapen i Sverige samt anfalla tredje part från svenskt territorium.

När Arktis’ isar smälter hårdnar kampen om makt över resurserna som friläggs. Det är därför ingen slump att flygövningen äger rum nära Arktis.

– I en tid som denna måste vi nedrusta i stället för att upprusta, säger Caroline Andersson, 28, en av aktivisterna som deltar i aktionen.

 

cropped-solflaggor_delad_1

——————————————————————————————————————————–

 

 

En dag när jag tittade upp från datorn och ut genom fönstret fick jag syn på rådjuret som fött sitt lilla kid i “parken” mellan hembygdsgården och busstationen. Mitt i centrala stan! Högst trettio meter bort.  Första gången jag såg hennes kid gick det på vingliga, nyfödda ben.  Nu diade hon sin lilla så tryggt bara några meter från gångstigen upp till gamla vattentornet.  Själv stod hon helt trygg och åt av det saftiga gräset. Jag plockade snabbt upp kameran, men avståndet var för långt för att bilderna skulle få skärpa.

 

2014-06-07 12.56.35

Med lite god vilja kan man se den nyfödda i skydd av modern.

2014-06-07 12.57.47

Så jag gick ut för att fånga dem på bild. Men den vaksamma mamman fick syn på mig, stod länge och tittade rakt på mig innan hon drog sig undan. Efter några minuter skuttade hennes kid efter henne.

 

2014-06-07 13.16.14

 

——————————————————————————————————————————–

 

Söndagens ledare i Aftonbladet.

Rubrik: Lämna inte klimatet åt naturvetarna.

”Tyvärr kommer också finansieringen att bli en av de svåraste att lösa. Regeringar i den rika världen vill inte behöva stå för hela notan utan tycker att exempelvis Världsbanken ska hjälpa till. För att inte tala om näringslivet.

Det är onekligen intressant hur världen inom loppet av dagar kunde hosta fram miljardpaket för att rädda fallande banker men har så svårt att uppbåda samma känsla av nödvändighet när det gäller planeten.

Pengarna finns, både de privata och de offentliga.

De används bara till annat.”

Katrine Marcal

marcal

 

——————————————————————————————————————————–

Insektsholkarna börjar bli behagligt inbäddade i grönska.

 

2014-06-07 16.28.48

————————————————————————————————————————-

musik

 

 

Så är det. Utan musik skulle livet dessutom vara mycket tunglevt. Lyssna på det här till exempel, som jag hittade på youtube den här veckan. En av mina favoritkompositörer:

 

Musik: Eleni Karaindrou + Målningar: Marek Langowski = Vackert

 

 

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Anita, du lever inte bara ”utom”, du lever rikt även inom! TACK, Förebild!!! ❤

  Svara
 2. thord wiman

   /  juni 10, 2015

  Hej,

  drömmande, stämningsfylld, psykedeliskt vidgande av sinnena denna flöjt – nej, blåsinstrument låter mer kunnigt. Men. Jag känner inte instrumentet – fagott kanske. Jag skäms.
  Målningarna är fantastiska, översinnligt luftiga och flyktiga (som mänskolivet). Jo! Penselpoesi finns

  Två konstformer, två konstnärer uttryckande ungefär samma sak. I symbios blir det extra starkt.
  Symbios – ett bra starta dagen ord. Ett bra starta världen ord. Naturen vet vad det betyder. Människan mycket bristfälligt.
  Krig. Vet vi. Men att globalt leva tillsammans – varaktig samlevnad mellan människor. Symbios (N.E.). Där har vi att lära.

  Jag råkande hamna (way to early) i evigheten. Eternity Theme (2:13). Kolla sista målningen: sitta filosoferande i den utsikten du – med en julmust. En ren jord. Inte en kemikalieusling så långt ögat når.

  Hej, från morgonen som gått – från min horisont (”instängd” i en bar med efterdyningarna av Avesta Festivalen. Huga!

  Svara
  • Hej Thord,

   Symbios, ett oerhört vackert begrepp, men ack så svårt för oss stackars människor att ta till oss. Men ändå . . . tänk om det snart visar sig att vi är mogna att ta nästa steg i evolutionen, där vi vidgar våra medvetanden och börjar söka symbios med resten av naturen. Inte många tecken som leder i den riktningen, men ändå . . .

   Om den undersköna flöjten:

   Jag skulle satsa en rejäl slant på oboe. Om det nu inte var för att jag inte slår vad. Min gissning är helt enkelt att det är en oboe, som frambringar så celesta toner. Liknar det orientaliska/armeniska gamla blåsinstrumentet duduk, samma vemodiga ton.

   Eleni Karaindrou. Det är lätt att hamna i högre sfärer när man lyssnar till hennes kompositioner, åtminstone så gör jag det. Vilken lycka då att hon gjort musiken till Angelopoulos filmer! Musik och rörlig bild i mästerlig symbios. Eternity Theme, som gav dig en försmak av paradiset, är ledmotivet till filmen Evigheten och en dag, en svindlande vacker film. En annan storslagen produktion där bild och musik blir till stor konst är filmen Tårarnas äng. Sök på The Weeping Meadow på youtube och jag lovar dig att du kommer att göra slut på ditt julmustlager. Den här till exempel:

   PS Tack för fin liten bok! I helgen ska jag försöka inspirera barnbarnen till att bygga några humlebon. DS

   Svara
 3. Jättestort tack,
  kära Anita,
  för den här inläggen:
  Jag läste den med mycket empati och nöje och förstudde allt – skitbra (hur man säga ofta i Sverige… 😉

  Trevlig helg önskar
  Hausfrau Hanna

  Svara
  • Kära Hausfrau Hanna,

   det är så roligt att du vill läsa min blogg! Din iver att lära dig svenska är imponerande! Så roligt att du förstod allt.

   Önskar dig en trevlig helg

   Anita

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: