Andra veckan i juni

En vecka uteslutande i trädgårdens tecken. Äntligen har sommarvärmen kommit!

 

 

2014-06-07 16.27.37

 

 

 

Bland timotej och mandelblom, överallt ploppar de upp – förvildade  tulpaner.

 

2014-06-08 21.10.05

 

Rester från tidigare torpares  blomland? Vet ej, men oavsett hur de hamnat där, så njuter jag av de säregna blommorna med sin trolska färg.

 

2014-06-08 21.08.20

2014-06-08 21.11.05

 

Men säg det som varar för evigt! En dag fick torpet besök den här veckan. När gästen, som stannade i gott och väl en timme, gjorde sorti, fanns det inte längre någonting kvar av de magiska tulpanerna.

 

2014-06-11 18.46.06

 

2014-06-11 20.44.23

 

Rådjuret har lämnat sitt kid på andra sidan gatan för att ta sig en måltidspromenad i vår trädgård. Innan hon besökte torpet fanns här en präktig, övervintrande mangoldplanta, som jag planerat att ta fröer av till nästa säsong.

 

2014-06-07 16.24.36

 

Men där fick jag tji! Numera ser plantan ut så här:

 

2014-06-12 13.13.06

 

De nyplanterade pumporna lämnade gästen i fred, det tackar jag för.

 

2014-06-11 13.47.13

 

Likaså majsplantorna, vitlöken och potatisen.

 

2014-06-11 13.49.19

 

Koreansk berberis kanske smakar bra? (Bilderna är lite suddiga, eftersom jag fotograferat inifrån huset.)

 

2014-06-11 20.59.55

 

Nej, tvi, så taggigt och vasst! Test av timotej och maskros i stället.

 

2014-06-11 20.50.16

 

Mycket godare! Undrar vad hon vill, den där tvåbeningen som stirrar på mig inifrån huset och som hela tiden har en svart mackapär framför ansiktet. Människor gör så mycket konstigt!

 

2014-06-11 20.47.02

 

Bäst att dra innan hon släpper ut sina läskiga hundar.

 

 

2014-06-11 20.59.36

 

En dag i veckan  när jag kom ut och inspekterade landen hade någon dragit upp och mumsat i sig alla bondbönor! Plantorna hade kommit så fint, hade sett så kraftfulla och lovande ut. Och nu, bara borta!

Vet inte vem den skyldige är. De är rätt många numera, de som gör anspråk på det jag försöker odla i trädgården: jag konkurrerar med rådjur, grävling, måsar, duvor, råkor, sniglar, kålfjärilar.

Men skam den som ger sig. Nu kommer ribborna på uthusloftet väl till pass.

 

2014-06-08 21.06.55

 

En ram lika stor som ett av landen och med rejäl höjd för plantorna som ska växa där.

 

2014-06-11 13.51.00

 

IKEAs gardin Lill  (29  kronor paret) fungerar fantastiskt bra som skydd mot kålfjärilar. Efter lite knep och knåp blev det så här fint.

 

2014-06-12 13.10.17

 

Broccoli och grönkål ser ut att må mycket gott därinne.

 

2014-06-12 13.11.37

 

Veckan har bjudit på underbart väder i Roslagen, äntligen har termometern visat uppemot tjugo grader. Perfekt, tycker jag, Lite i varmaste laget, tycker somliga.

 

2014-06-12 12.49.35

 

Den första potatisblomman. Egen färskpotatis till sillen och midsommarnubben är nog att hoppas för mycket.  🙂

 

potatisblomma

 

Mina två basilikaplantor har flyttat ut, de flankerar en rad med ynkligt taniga tomater. Vet inte varför, men de har vägrat växa till sig.

 

2014-06-12 17.54.59

 

Därför har jag också skapat små miniväxthus den här veckan. Jag dricker normalt inte petflaskvatten, men vad gör man inte för att hjälpa små tomatplantor på traven. Jag är beredd att släppa på alla mina principer för att få se tomaterna växa.

 

2014-06-12 17.55.49

 

Så långt mikroperspektivet. I den stora världen har det inte hänt mycket värt att notera. Lördagens stora spektakel vill jag kommentera så här:

Vi är så otroooligt jämlika i Sverige!

Tänka sig, kungens ”djurskötare” (de som går kiss-och-bajs-rundorna med de kungliga hundarna) får vara med på ”prinsbröllopet”.

Och Viktoria använder sitt apanage så klokt och folkligt: hon köper sin bröllopsstass på H&M, minsann!

Hurra för den blomstrande jämlikheten!

 

Republikanska Föreningen – Here. I. Come.

 

– – –

 

En annan som inte heller dragits med i festyran är Jan Guillou. Tack Jan, för att du formulerar mina tankar!!

jan g

 

Citat ur krönikan:

”Man har gett mig i uppdrag att ägna dagens text åt prinsbröllopet. Dumt nog accepterade jag utan att tänka närmare. Ty en dag som denna är det ett kolumnistiskt självmordsuppdrag.

Vid kungliga bröllop råder nämligen intellektuellt och journalistiskt undantagstillstånd.

Kutymen bjuder att ingenting förnuftigt får sägas en dag som denna eftersom skådespelet är ren galenskap, en maskerad med symboliskt militära inslag, ”amiraler” och ”generaler” ordens- och medaljbehängda som vore de tidernas största krigshjältar, uråldriga religiösa ritualer som få tror på men grundlagen kräver att de kungliga måste tro på och allt inför jublande publik.”

– – –

 

 

Men inte vill jag sluta inlägget så dystert!

Det får bli en torparbild i stället. Så här ser gröna torpet ut från grannens horisont. Syrenerna har snart blommat ut (det går alldeles för fort!) men än så länge njuter jag deras skönhet och doft i fulla drag.

 

Våra syrener från grannens horisont

 

Annonser
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Hmmm … jämlikhet … mer förekommande inom en Republik? Är det inte där samma Makt som inom en Monarki – som bestämmer, odlar normer osv, dvs STORKAPITALÄGARNA? Tror det jag =D Skillnaden är, som jag ser det, att inom Republiken är ”allt grått”, inom Monarkin åtminstonde lite solglitter – och troligen är en President betyyydligt kostsammare .. men annars ”sjunger vi i samma tonart”, finaaaa Anita!!! =D

  Svara
  • I den här frågan kan man inte bli mer oense än du och jag.

   För mig handlar det inte alls om pengar, även om jag tycker att det är sjukt galet att en av Sveriges förmögnaste familjer inte ska kunna stå för sina egna kostnader.

   Inte heller om huruvida en president behövs eller inte. Jag sätter inte president mot kung. Jag klarar mig utmärkt med en statsminister.

   Frågan är djupt principiell – det är fullständigt horribelt att någon kan födas in i ett privilegium, att någon kan ärva ett ämbete. Dessutom ett ämbete som inte hör hemma i vår tid.

   Kungadömen hör hemma i medeltiden. Att vi inte förpassar kungadömet dit där det hör hemma är en gåta för mig. Vi borde inte ha något behov av kungar och drottningar! Vi borde inte ha behov av att vara någons undersåte. Eller?

   Jag vill se människor lyckliga och glada i sina egna liv. Ingen ska behöva stå och sola sig i glansen av andras liv, för att få ”lite solglitter”.

   Om vi accepterar att en familj har privilegier, då borde det väl vara ok att 80 personer äger så gott som halva jordens tillgångar, också?

   Hur jag än vrider och vänder på den här frågan så haltar den. Betänkligt. Det är något djupt orättfärdigt med att (frivilligt!) hålla sig med ett gäng extremt gynnade människor som parasiterar på oss andra.

   Svara
 2. BÄSTASTE ANITA: ”Det är något djupt orättfärdigt med att (frivilligt!) hålla sig med ett gäng extremt gynnade människor som parasiterar på oss andra”, säger du. Hmmm … Wallenbergs, Soros, Rockefeller, Rothchilds osv osv är, som jag ser det, de Verkliga Parasiterna, ”Blodsugarna”, inte bara av alla mänskor utanför deras religiösa krets, men utsugare av allt liv på jorden. Är det inte pga av deras Banking osv som hela mänskligheten ökar takten i marschen mot förintelse? Tycker så jag. Snälla: Bli inte arrrrg =D

  Svara
  • Inte blir jag arg, Sven-Erik, dessutom vet jag ju redan att vi står så långt ifrån varandra som det går att komma i den här frågan.

   Jag håller med dig om att gänget du räknar upp är riktiga dödgrävare. MEN – det har ju ingenting med kungaämbetet att göra, eller hur? Kung eller inte kung är en fråga för sig, det kapitalistiska systemets hierarkiska konstruktion är en fråga för sig. Inte verkar ”vår” kung kunna skydda oss mot herrarna du räknar upp, heller.

   Jag har ett enda latinskt uttryck i huvudet (nja, det kanske finns några fler om jag tänker efter). Det lyder:

   Abusus non tollit usum.

   Det är ett bra uttryck som är tillämpligt på det vi talar om: Missbruket upphäver inte det rätta bruket.

   Jag ogillar monarkin OCH jag ogillar det ekonomiska system vi sitter fångna i. Inte antingen eller, jag ogillar båda.

   Svara
 3. Mia Hellström

   /  juni 29, 2015

  Kanske var det ett besök av ett magiskt djur som knep dina trolska vildtulpaner? Mangolden? tja nää ….hihihi. Konstigt förresten att så många vilda djur vågar sig in i trädgården när ni har bestmamseller som vaktar 🙂
  Hos oss har vi numera grannarnas kattskrällen lurandes i trädgårdens vilda partier. Det vågade de inte förr när herrar Tummen & Hubbe fanns för de skickades ut att patrullera när morrhåren visade sig och en och annan fann sig sittandes i något av träden. Matar ju fåglar gör vi så inte roligt med dessa ideliga besök. Fåntrattarna bryr sig inte om katter men en dag kanske de fattar vad de ska göra när jag skickar ut dem.
  Som alltid Anita, underbart härliga bilder! Hmmm….bondbönorna då? Kan inte vara dina gäster på loftet som vuxit till sig?

  Svara
  • Ja, visst är det underligt att de vilda djuren väljer en trädgård med så ivriga revirvaktare. Å andra sidan – de har kanske betydligt läskigare fiender ute i naturen. Du får komma förbi med fåntrattarna så att mamsellerna kan träna upp dem i kattjaktens fröjder.

   ”dina gäster på loftet” . Och jag undrar om du menar de små tomtenissarna på mitt ”loft”? 🙂 Eller om du kanske menar de däringa långbenta varelserna som spinner små kokonger på det riktiga loftet? Oavsett vilka de är, marodörerna, så föräras mangoldplantan numera en svart jättehatt på natten i form av en upp-och-nervänd blomkruka. Än så länge är det ingen som lyckats peta av den, och jag har till och med sett att den börjar bilda frökapslar.

   Svara
   • Mia Hellström

     /  juni 30, 2015

    ”börjar bilda frökapslar.” hmmm….blomkrukan eller mangolden? 🙂
    Tyckte mig se en blåklädd fågelskrämma vid odlingarna när vi gick förbi ikväll eller var det måhända Bengt? hihihi…..

   • Ibland går det lite snabbt. Näe, den dagen blomkrukorna börjar bilda frökapslar kanske jag tar en funderare om mina fingrar blivit lite väl gröna.

    Men! Har ni nu traskat förbi utan att knacka på! Nästa gång får du ge dig tillkänna, lova det!

    Bengt hälsar att han har försökt skapa en avbild av sig själv. 🙂

 4. Mia Hellström

   /  juni 29, 2015

  Borde nog korrläsa innan jag skickar iväg saker, ska ju stå mamsellbestar och inget annat 🙂
  (får skylla på att klockan visar mucho sent)

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: