Vitlök – ”från ax till limpa”

När jag går upp på övervåningen i vårt lilla torp möts jag just nu av en syn som gör odlaren i mig lycklig: i skyddsräcket på övervåningen hänger flera klasar nyskördad vitlök, resultatet av det jag petade ner i jorden i oktober i fjol.

 

2014-08-31 09.26.00

 

Men vi tar det från början, som i det här fallet alltså är förra hösten. Då beställde jag vitlök från Törnvik Frö. Jag läste och begrundade på deras hemsida och fastnade för en sort som heter Thermidrome.

En dag damp det ner ett litet paket i brevlådan. Paketet visade sig innehålla kraftiga, maffiga vitlökar. De bästa av förutsättningar så här långt för att jag skulle lyckas med min vitlöksodling.

Jag började med att dela lökarna i klyftor:

 

2013-10-17 12.32.33

 

Landet som jag valt ut för vitlöksodling är 2,30 långt och 1,20 brett. Plats för fyra rader vitlök och med ett plantavstånd på 10 cm (22 klyftor per rad) behövde jag 88 klyftor. När jag valt ut de största och finaste klyftorna i fyra högar återstod ganska många klyftor. De gick direkt till köket.

 

2013-10-17 12.50.11

 

I mitten på oktober var det dags för vitlöksklyftorna att komma ner i jord.

 

2013-10-17 13.40.38

 

2013-10-17 13.41.08

 

Jag täckte klyftorna med ett lager jord,  fyra, fem centimeter tjockt, ovanpå jorden hällde jag ett skyddande hösttäcke.

 

2013-10-17 14.09.55

 

Klartecken från vitlöksinspektörerna att allt gått rätt till! 🙂

 

2013-10-17 14.09.07

 

Frosten tog ganska snart hand om det guldglödande täcket, det bröts snabbt ner till ett finfördelat lager av humus som skulle komma vitlöken till godo till våren.

 

2013-12-14 14.46.10

 

Så småningom gick hela naturen till vintervila, men så snart vårsolens strålar börjat värma bort snö och is spirade det i vitlökslandet.

I början av maj månad hade blasten redan kommit så här långt:

 

2014-05-08 14.44.47

 

En vecka senare, i mitten av maj såg det ut så här:

 

2014-05-17 15.23.17

 

Hm, det är inte bara vitlöken som frodas, ogräsrensning är inte min starka sida. . .  🙂

En månad senare, i mitten av juni  (vitlöken till vänster på bild, de små vipporna i förgrunden ska så småningom tillverka majskolvar):

 

2014-06-11 13.49.19

 

Vitlöken växer fantastiskt fint och förbipasserande grannar gissar på purjolök. Fågelskrämman och jag fröjdar oss!

Under hela sommaren använder jag de mjälla blasten och den spirande löken i matlagningen.

 

2014-06-30 19.12.39

 

Nästa bild är tagen i slutet av juli och blasten börjar nu vissna ner  (vitlöken i andra landet till vänster).  Normalt sett ska vitlöken skördas den här tiden, men säsongen inleddes med kyla och regn, och därför krävdes det ett par veckor extra för att löken skulle vara skördefärdig.

Generellt sett skall 1/4-3/4 av blasten ha vissnat innan det är dags att skörda.

 

 

2014-07-31 18.05.40

 

. . . en tid att plantera, en tid att rycka upp . . .

(Här får den som följer min blogg ha lite överseende, avsnittet som följer har nämligen delvis publicerats i ett tidigare inlägg, men jag vill så gärna samla hela vitlöksprocessen i ett enda inlägg, för att förhoppningsvis inspirera andra till att odla sin egen vitlök.)

Dags att skörda. Ett försiktigt spadtag under varje planta för att inte slita av blasten.

 

2014-08-09 11.33.49

 

Som förstagångsodlare av denna kulinariska aptitretare är jag mer än nöjd med resultatet.

 

2014-08-09 11.46.05

2014-08-09 11.47.48

 

I buketter om sju, åtta lökar hängdes den dekorativa vitlöken på tork under verandataket.

 

2014-08-09 16.33.21

 

2014-08-09 12.06.00

 

Efter några veckors luftning utomhus under tak var det dags att låta vitlöken flytta inomhus för lagring över vintern. Blasten klipptes av, lökarna putsades och rottrådarna ansades före upphängning i skyddsräcket i det ouppvärmda trapphuset.

 

2014-08-31 09.23.34

 

2014-08-31 09.23.59

2014-08-31 09.25.21

Vackrare syn kan jag inte tänka mig!

Och det bästa av allt: jag har garanterat giftfri tredjedel i det som i yogisk kost kallas Trinity Roots.

De tre ”rötterna” som ingår är lök, vitlök och ingefära, ingredienser som ingår i minst en måltid om dagen i gröna torpet. Min egen yogisoppa smakar ännu bättre när jag skördat ingredienserna på eget land. Utöver de stående ingredienserna klipper jag ofta ner mangold, broccoli, grönkål eller vaxbönor i soppan den här årstiden. Så det korrekta namnet på rätten skulle kanske vara yogigryta. Oavsett namn så är det lika sensationellt gott varje gång! Tycker i alla fall jag.

 

Till sist ett klipp som förebådar den tid vi nu har framför oss.

 

 

Följande inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. LYCKLIGA DU – o – DE DINA, Jättefina Anita!!!❤

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: