Det tysta ljuset – stellet licht

gryning 1

 

Det ljusnar vid horisonten. Ingen musik som ska förstärka det bilden förmedlar, de enda ljud som hörs är naturens egna, ljuden som aldrig tystnar.

 

gryning 2

 

Avlägset hörs råmande kor, i väntan på att bli mjölkade.

 

gryning 3.jpg

 

Snart har natten gett vika för en ny dag.

 

gryning 4

 

Filmen med den magnifika och meditativa inledningen heter Det tysta ljuset, Stellet Licht på plattyska. Plattyska är också det säregna språk som talas i filmen, varvat med spanska.

Regissören, Carlos Reygadas, vågar sig på något så ovanligt som mycket långa och långsamma sekvenser. Den inledande scenen där natt övergår i gryning är hela fem minuter lång.

stellet licht

 

Filmen producerades 2007 och det formligen regnade priser över den. Det ska sägas direkt, priserna är mycket välförtjänta. Den drygt två timmar långa filmen är en grandios filmisk upplevelse för den som uppskattar egensinniga och originella filmer.

Temat är dock allt annat än originellt:  Gift familjefar förälskar sig i en annan kvinna. Han slits mellan det liv han skapat med sin hustru och att bejaka passionen han upplever med den andra kvinnan.

Mennoniter

Det som gör filmen så säregen är att triangeldramat äger rum i en mennonitisk koloni i Mexiko. Mennoniterna är en protestantisk grupp med rötterna i Nederländerna. Man lever enkelt och fromt, pacifism är en ledstjärna. Amish-kulturen, som många säkert hört talas om, är en utbrytargrupp ur mennoniterna.

Man skulle kunna tro att mennoniterna är en liten utdöende skara, men bara i Mexiko finns 100 000 personer som är anslutna till rörelsen.

Tillbaka till filmen. Det är tidig gryning. Johan, Esther och deras sex barn äter frukost. En ritual som givetvis inleds med en tyst tacksägelse. Kameran går varsamt fram och utan att störa familjemedlemmarna leder den oss runt köksbordet och på grund av det oerhört långsamma tempot får jag som åskådare en förnimmelse av att allt sker i realtid. Hela scenen andas frid och harmoni.

 

två barn

 

 

barn

 

 

barn3

 

 

johan

 

 

esther.jpg 2.jpg

 

Men friden är bedräglig. Inom Johan rasar en storm: ska han stanna hos Esther eller ska han bejaka den djupa passion han upplever med Marianne.

 

marianne o johan

 

Johan fortsätter sina parallelliv, oförmögen att välja.

Till de vackrare scenerna i filmen hör sekvensen där barnen badar och föräldrarna tvättar och smörjer in sina barn.

 

bad 11

 

 

anita

 

 

tvätt

 

 

bad12.jpg

 

Ett till synes paradisiskt liv. Är då Marianne ormen som nästlat sig in?

 

Nej, Johans möten med Marianne skildras oerhört vackert, deras stulna stunder är mättade med sensualism och närhet. Och stor smärta.

 

marianne o johan 2.jpg

 

 

marianne

 

 

johan ansikte

 

Johan är öppen mot sin hustru om sitt förhållande med Marianne, vilket plågar Esther, samtidigt som hon inte dömer honom. Hon förstår att han är offer för sina känslor.

 

esther 4.jpg

 

Johan söker hjälp och stöd av sin far, predikanten. Men han kan inte råda sin son, inte heller han ger sig rätten att döma.

 

far och son.jpg

 

Mer än så vill jag inte avslöja av handlingen.

Vill du ha en stor filmupplevelse om tidlösa och eviga frågor, utan pekpinnar och sensmoral, då ska du se Det tysta ljuset.

Som förhoppningsvis framgått så är det här en lågmäld film men kanske just därför också en film med stor intensitet. En stillsam berättarteknik har gett oss en film till bredden fylld av innerlighet.

Jag njuter oupphörligt av regissörens placering av kameran. Ibland följer vi förloppet genom ett fönster.

 

doktorn.jpg

 

Behöver jag säga att varje sceneri är som en målning, en stor upplevelse i skönhet.

 

esther död.jpg

 

Till sist:
Frid är starkare än kärlek, hävdar Marianne. Ett citat som jag, utan att avslöja för mycket, uppfattar som något av en nyckelmening i filmen.

 

frid

 

 

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. ❤ Vågar inte se denna film,. Av personliga skäl.

  Svara
 2. Christer Fäldt

   /  februari 20, 2016

  En oerhört stark film. Synnerligen ovanlig och med ett innehåll som söker sin in till de mest undanskymda skrymslen. Att det är en konstnärligt fullödig produkt är fullt klart, men den går långt utöver det som konstnärliga ambitioner ofta avspeglar sig i. Men blir minst sagt berörd.

  Svara
  • Som en annan vän till mig skrev: ”Det tysta ljuset” är absolut den största, märkligaste och vackraste film jag någonsin sett.

   Jag kan bara instämma. Jag brukar inte se filmer mer än en gång, men jag såg den här filmen en andra gång innan den plockades bort från SvtPlay. Till min stora glädje fanns magiken kvar, ja, filmen blev en nästan ännu större upplevelse den andra gången.

   Svara
   • Christer Fäldt

     /  februari 22, 2016

    Jag ska försöka få tag på filmen. Om den kanske finns på DVD.

   • Tyvärr så tror jag det kan vara svårt, eftersom den har några år på nacken. Jag har letat runt lite och inte funnit den. Men skulle jag göra det så hojtar jag till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: