Det där med historiska romaner

Men då borde du ju läsa Ken Folletts trilogi om 1900-talet! utbrast sonen.
 ‘
Jag hade råkat nämna att jag med stor behållning just läst Vibeke Olssons fem böcker om sågverksungen Bricken. Hon levde sitt liv vid Svartviks sågverk utanför Sundsvall.
 ‘
Det hör till saken att jag själv är barn till ett sågverksbarn. Min far, en äkta brädgårdsindian, skulle ha firat sin etthundrade födelsedag i år. Han var, precis som Bricken, hela sitt liv knuten till ”sitt” sågverk, närmare bestämt som klampare på brädgården i Skutskär.
 ‘
Böckerna om Bricken berörde mig djupt. Med Vibeke Olssons hjälp har jag fått en mycket tydligare bild av hur livet kunde gestalta sig för farmor Lydia, farfar Bernard och deras tio sågverksungar.
Baptistpastor och socialist
Vem skulle vara mer lämpad att skildra livet på en sågverksort och arbetarklassens historia än en författare som är både baptistpastor och socialist. Vibeke Olsson har på ett medryckande sätt lyckats fånga de stämningar som rådde i sågverken vid 1800-talets slut. Det som sker skildras ur Brickens perspektiv, men hennes liv påverkas förstås av livet utanför hennes fysiskt begränsade tillvaro. Vi får som läsare följa kampen mot svält , mot spriten, men också väckelserörelsen och den tidiga fackföreningsrörelsens framväxt. Självaste August Palm besöker sågverksfolket, minsann!
Men mest kretsar Brickens liv ändå kring det lilla livet, där kärleken styr, både den fysiskt/sinnliga och den andliga kärleken till nästan.

 sågverksungen
I första boken lär vi känna Bricken när hon just är på väg in i tonåren. I femte och sista boken har Bricken vuxit upp till en flerbarnsmor som kämpar under mycket svåra villkor för att göra livet så drägligt som möjligt för sin familj.
Vibeke Olsson har gjort en gedigen research, och in i minsta detalj uppfattar jag henne som trovärdig, oavsett om hon beskriver Brickens vardag eller arbetet på sågen. Hon använder ord som jag inte hört sedan jag flyttade från Skutskär. Att min far skulle ”skofta” hörde jag i min barndom. Jag undrar hur många i yngre generationer som vet vad det ordet betyder?
Att läsa om arbetarnas kamp för bättre levnadsvillkor, om hur hårt de hetlevrade arbetarna som organiserade sig drabbades. De vräktes och svartlistades och ofta var enda möjligheten till ett anständigt liv att emigrera till Amerika.
Jag berättade för sonen att jag insett att historiska romaner är en genre som tilltalar mig. “Nyttig” skönlitteratur som lär oss lite mer om tillvaron för människor som levt före oss. Böcker som sätter in personerna i ett historiskt sammanhang, böcker som ger det där köttet på benen som gör historia begripligt.
 ‘
Det var då han tipsade om Ken Folletts Århundradettrilogi.  Men det är en annan historia.
 ‘
Jag vill inte avslöja alltför mycket av innehållet i Vibeke Olssons böcker men hoppas att jag har inspirerat dig till att läsa böckerna om sågverksungen Bricken.
Den första boken i serien har titeln Sågverksungen, som jag redan nämnt. De andra heter:
Bricken på Svartvik
Sågspån och eld
Amerikauret
Glödens färger
Till sist några bilder från Skutskär runt förra sekelskiftet.
 ‘
svarthamn 1915
 ‘
Den här bilden är daterad till 1915, året innan min far, brädgårdsindianen, föddes.
Jag bodde själv mina första fem år i huset till vänster, närmast kameran.
 ‘
12419250_10203998610485032_7262925703675982870_o
 ‘
Torget, där kommersen ägde rum.
 ‘
torget 2
Bostäderna som flankerade Torget.
Tyvärr är de vackra byggnaderna rivna idag.
 ‘
svarthamn skola 1906
 ‘
Skola i Skutskär, 1906
 ‘
arbetare 1900
fabrikschef med familj
Fabrikschef med sin familj utanför den herrgårdslika bostaden.
 ‘
storstrejken 1909
Arbetarna vid Skutskärs sågverk samlade under storstrejken 1909.
Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. För egen del bodde jag under mina uppväxtår i Juniskär, helt nära Svartvik, där det på min tid fanns en fabrik så att säga i samma bransch. Också i mitt gamla Juniskär hade det funnits ett sågverk, men på dess plats, kallad Sågplan, anordnades på fyrtio- och femtiotalen jättelika midsommarfester, också fiskarfester. Den gamla sågverksvillan hade blivit pensionat, och dit levererade jag dagligen per paketcykel matvaror från Berglunds handelsbod där jag sommarjobbade i flera år. Pensionatsgästerna lär ha kallat mig för Dramaten.

  Svara
  • Sågverken låg tätt längs Norrlandskusten på den här tiden. ”Vart jag såg, så såg jag såg vid såg.”

   Då var du kanske föregångare till lilla väskan på hjul som många äldre använder för sina inköp idag. 🙂

   Har du läst Vibeke Olssons serie om sågverksungen?

   Svara
 2. Nej, men jag blev intresserad, när jag läste din text.

  Svara
  • Vibeke Olssons serie om sågverksungen har många likheter med Per Anders Fogelströms Stockholmsskildringar, även om miljön är en annan i hennes böcker.

   Båda författarna har ett patos, de brinner för att skildra människorna som vi som läsare får lära känna. Båda har ett enkelt, men medryckande språk.

   Svara
 3. Per Anders Fogelströms serie har jag däremot läst, också flertalet övriga böcker av honom. Han blev tidigt bekant för mig, dels i egenskap av andreredaktör för gamla Folket i Bild, som jag var ombud för, dels som följetongsleverantör för FiB, även genom att jag sålde FiBs folkböcker, en serie där hans böcker också förekom.

  Långt senare kom jag att träffa honom personligen, och han levererade också följetonger i kortformat till Aktuellt i politiken (s) när jag var chefredaktör.

  Svara
  • Han var Svenska Freds ordförande när jag blev medlem på 60-talet. En mycket fin människa som gjorde skillnad!

   Jag lobbade för att sonen skulle heta Henning, eftersom jag tyckte så mycket om Fogelströms Henning och Lotten. Men jag fick tyvärr inte gehör för det. Erik är inte så tokigt, det heller. 😉

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: