Som ett regn – första recensionen

DET KOM ETT MEJL IDAG.

Från mitt livs läromästare. Hon heter Maj-Britt Lindahl. Legitimerad psykolog och psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi.

Men framför allt är hon en Medmänniska med ett rymligt hjärta, en Medmänniska som besitter stor visdom.

Faktum är att den kloka, äldre kvinnan Sofia i min roman Som ett regn har lånat vissa drag av henne.

Maj-Britts reflektioner om min roman betyder, som ni förstår, mycket för mig. Så här skriver hon:


Hej Anita!

Nu har jag läst ut din bok och upplever att den är din kärleksförklaring till Livet.

Allt är på plats fast vi ser det inte nödvändigtvis. Vår misstro och vår brist på självtillit skymmer sikten. Men du riktar strålkastarna så att de lyser upp möjligheterna som förser oss med fotfästen.

Bokens budskap som jag uppfattar det är alltså ungefär: Ha tillförsikt, möjligheterna finns!

Det som står ut som en kontrast och som ger kontur åt din lovsång till Livet är misshandelsdelen mot slutet av boken. Den fyllde en viktig funktion.

Du skriver lättläst och ämnet intresserar många, inte minst folk i Annas och Mirjams ålderskategorier.

Allt gott till dig!
Maj-Britt

framsida

 

Annonser
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. thord wiman

   /  februari 5, 2017

  Hej Anita!

  Det finns andra baddare på bloggen än bara grönkål – läst har jag gjort! de inlevelsefullt tillgängliga kapitlen i din roman.
  Texterna framlockar rörliga, följsamma och rytmiska händelsesekvenser i hjärnans vindlingar någonstans – det är som på bio!
  Och cliffhangers saknas sannerligen inte.

  Romanpusslandets möda. Hur lång tid tog det från A till Ö? Läste jag 5 år någonstans? Att mobilisera långsiktigt tålamod utan att tröttna och bryta udden är svårt men de tillrinnande kreativa författardropparna brukar urholka stenens motstånd förr eller senare.

  Har din kommun någon lokaltidning? (avd. dum fråga!). Läste faktiskt ÖT för en massa år sedan när min syster jobbade på din stads sjukhus/lasarett kanske. Tror den begravdes (eller heter det begrovs – jag blir bara dummare…) på avisornas kyrkogård stillsamt i något soligt hörn nån gång i början på 70-talet. Många blad har ju anslutit sedan dess och i någon mån avdemokratiserat vårt samhälle. Rena rama svärtan faktiskt! Tänkte på någon form av allmän publicering av ditt alster. Är det UNT folk läser för att tanka lokala nyheter på den gata du bor? Vad skriver de om på sin kultursida? (sidor).

  Hoppas du odlar vidare, fortsätter frösätta och bearbeta, förgylla din blogg med kloka, levnadsglada och inspirerande textligheter även om FB tar mer och mer tid i anspråk nu? Funderar framgent sjunka ned i FB:s gemensamma mylla, söka mina små intressegrupper som eventuellt kan finnas där, om du inte avråder förstås. (Tänkte mig nog mest en spark därbak, trögt tugga igång med FB:andet).

  En hälsning till Roslagskusten alltså angående år 2017 som en riktig decenniebaddare för dig!
  (även om en dylik förmedlad hur välmenad den än är kan kännas litet som att utmana ödet eller som att trampa i klaveret i den förskräcklige dysfunktionelle Trumpnissens era. Orosår snarare).

  Spännande tider ändå och glad jag är att få ingå i ett nytt år: Tacksamhet!

  ”… Jag mumlar mitt tack
  som rullar ut
  från mina läppar och mitt hjärta
  vidrör människorna på gatan
  smeker fälten, blommorna och träden
  flugan på fönstret.
  Klappar marken och stenarna och bergen
  sjöarna och älvarna.
  Studsar mot solen
  och rullar vidare
  ut bland vintergatans stjärnor och planeter
  där det kanske också finns varelser
  som mumlar sitt tack, som jag –
  och vidare, ofantligt vidare mot oräkneliga galaxer
  i oändlig rymd.

  Carl Gustaf Olofsson
  Interstellärt bakgrundsljud, 2005

  Svara
  • Hej Thord! Så roligt att du tittar in! Som du säkert förstått så är jag inte så aktiv på bloggen, men har många besökare varje dag ändå, så den får ligga kvar så länge wordpress erbjuder sina tjänster.

   Jag blir väldigt glad över att du upplever läsningen av mitt romanbygge som att gå på bio. Jag funderade nämligen ett tag på att låta det bli ett manus till film i stället. Men nej, som du redan förstått, så har jag lagt ner mycken möda på att fullborda underverket. Så får det förbli. Men det är klart – jag säger inte nej om jag får ett erbjudande från någon betrodd filmskapare. 🙂

   Östhammars Nyheter har vi haft ända fram till nyligen. Och UNT förstås. Men jag har inga ambitioner med boken, jag var helt tillfreds med att (äntligen!) få hålla den i mina händer. Jag har berättat om den på facebook, och fått översvallande omdömen av fb-vänner som läst den. Om det mot förmodan händer något mer får tiden utvisa. Jag skulle vantrivas i rollen åka-runt-och-lansera-boken, jag skulle troligen tacka nej till att göra det. Jag har ju sagt det jag har att säga i boken! Jag säger som en bokförläggare som ger ut mycket smal litteratur: ”Jag har nästan alla exemplar kvar, och det är jag så glad för, för boken är så bra!”

   Fortsatt fröodling, absolut! Fröpåsar inköpta på nätet sedan länge. Nytt för i år blir rucola och märgärt.

   Känner du sparken? Snärtig men inte smärtsam. Det är klart att du ska gå med i Facebook! Enda skälet till att låta bli skulle vara att det kan vara starkt beroendeframkallande. Men åh, så många trevliga människor det finns därute! Människor som jag aldrig hade stött på i levande livet. Och hittar du inte gruppen du skulle vilja vara med i, så fixar du själv en grupp. Lätt som en plätt! Lova att du kontaktar mig på fb när du skapat din första grupp.

   Slutligen: Jag slungar ut mitt ”tack” så kanske det kan förenas med diktens tack, någonstans i den oändliga rymden.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: