Yogi-soppans översoppa!

Det sitter långt in att medge – men nu har jag skapat en soppa som till och med slår min egen stolthet –  yogi-soppan. Jag har alltså helt på eget bevåg gjort så att min favoritsoppa sedan några år hamnar på en andraplats. Visserligen en hedersam sådan, men ändå.

Den nya soppan utgår ifrån ett recept från en god vän, men jag har modifierat, ersatt och plockat bort så mycket att Gunnar inte skulle känna igen sin soppa. Ja, vännen heter Gunnar. Så det får bli namnet på sopp-nytillskottet.

Gunnars soppa lagar du till på följande sätt:

2019-03-31 12.23.28

Ingredienser 2 portioner:

  • Ingefära  – drygt 2 matskedar
  • Vitlök  – 2 matskedar
  • Smör  – 2 matskedar
  • Morötter  – 2 normalstora
  • Fisk –  en portionsbit valfri fisk
  • Mjöl  – 2 matskedar
  • Vatten – 1/2 liter
  • Fiskbuljong  – en tärning
  • Vitpeppar, hel – ca 15 st
  • Curry – 1/2 tsk
  • Dill – 1 tsk
  • Ev.  grönkål

2019-03-31 12.29.16

1. Börja med att skära ingefära och vitlök i små tärningar.
Var generös!
Jag använder drygt två matskedar ingefära och nästan lika mycket vitlök till två portioner av soppan.

2019-03-31 12.34.59

2. Klicka ett par matskedar smör i en kastrull.

Fräs ingefära och vitlök på svag värme. Försiktigt, de ska inte ta färg.

2019-03-31 12.35.31

3. Under tiden som ingefära och vitlök småputtrar skala och riv ett par morötter grovt på rivjärn.

2019-03-31 12.38.02

4. Höj värmen en aning och blanda de rivna morötterna med ingefära och vitlök.

Låt fräsa och rör om med en trägaffel då och då.

2019-03-31 12.41.00

5. Under tiden som det får fräsa i kastrullen (inte för varmt) , skär eller klipp fisken i småbitar. Den här gången använder jag torsk, men det går också bra med andra fisksorter.  Jag tinade tyvärr fisken lite för mycket, så att den blev lite för lös. Det är enklare att skära den i fina småbitar när den bara är halvtinad.

2019-03-31 12.41.566. Pudra ett par matskedar mjöl över röran i kastrullen. Höj värmen och rör om under tiden som mjölet blandas med grönsakerna. Häll på vatten (en halv liter) och en fiskbuljongtärning.

Låt koka upp.

2019-03-31 12.51.24

7. Lägg i fisk, vitpepparkorn (ca 15 st), dill (1 tsk) och curry (1/2 tsk).

Låt sjuda i ca fem minuter.

2019-03-31 12.47.49

2019-03-31 12.50.10Den här gången ”spetsade” jag soppan med klippt grönkål, som överlevt vintern ute i grönsakslandet, men det är inte nödvändigt. Soppan är fantastiskt smakrik och god både med och utan grönkål.

Då återstår bara att avsmaka och njuta!

2019-03-31 12.58.55

 

Smaklig måltid!

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: