Meditation – allt annat än flum

Meditation är inget hokuspokus. Meditation är en metod eller en teknik, om man så vill, som syftar till att skapa balans och harmoni i kropp och psyke. Idag är meditationens positiva effekter väl dokumenterade. En googling på  ”Meditationens effekter” ger mängder av träffar. Några intressanta artiklar:

Meditation är bra för hjärnan

Meditation kan bromsa hjärnans åldrande

Meditationens effekter nu evidensbaserade

*

2012-02-08 14.33.54

Fjärdedels lotus med ena foten upplagd på det andra benets vad –

en kompromiss för stela västerlänningar

*

Za-zen – en meditationsmetod

Za-zen, som jag själv utövar,  är en av flera meditationsmetoder.

Za-zen är den japanska tekniska termen för djupmeditation.

Za betyder sitta. Zen brukar översättas med  full vakenhet i avspänd koncentration.

*

2012-02-08 14.35.01

Ofta sitter vi helt fel – men när tekniken för att sitta rätt tränats in blir den naturlig

*

Förbluffande enkelt

Zen-tekniken kan i korthet beskrivas i två punkter:

1. Att sitta riktigt

2. Att rikta hela sin uppmärksamhet på kroppshållningen och andningen.

Ganska snart kommer effekterna. Det kan låta märkligt men är ändå sant:

Studie visar att meditation omstrukturerar hjärnan på åtta veckor

*

2012-02-08 14.25.25

Meditation har välgörande effekter på oss – uråldrig österländsk visdom

*

Inget flum

Det har forskats en hel del på vad som sker när en person mediterar, både före, under och efter meditation. Neurovetenskapen visar att det handlar om allt annat än flummigt navelskådande. Magnetröntgen kan påvisa att meditation påverkar hjärnan.

Za-zen skapar en vila i det centrala nervsystemet samtidigt som det sker en ökad aktivitet i det vegetativa autonoma nervsystemet. Detta ger upphov till en mängd positiva effekter, fysiska såväl som psykiska.

Exempel på fysiska effekter: blodtrycket sjunker, blodcirkulationen förbättras.

Exempel på mentala effekter: man uppnår ett tillstånd av vila och samling som kan liknas vid en inre tystnad. Detta tillstånd av lugn och samling i medvetandet finns kvar när meditationsstunden är över. Det gör att man blir mer koncenterad, lugn och närvarande i det man gör och upplever.

Meditationen löser upp spänningstillstånd som sitter i kroppen. Man kan kalla det en mental avprogrammering.

Exempel på psykiska effekter: Kan bota stress, överansträngning och trötthet som beror på yttre faktorer.

Exempel på sociala effekter: En uppluckring av konventionella beteenden. På gott och ont för omgivningen, som inte alltid uppskattar att den som mediterar utvecklas. Vi vill gärna hålla varandra kvar i välkända, utstakade fållor.

Lite tillspetsat kan man säga att den som mediterar ofta blir mer samhällskritisk. Meditation kan få oss att på allvar ifrågasätta  vårt samhällssystem och hur det präglar oss.

TORPET MAJ 059

. . . som ett träd, planterat nära vatten . . .   Psaltaren 1:3

*

Meditation vidgar vårt medvetande

Hans Hof , mannen som introducerade zen-meditationen i Sverige, använde gärna bilden av ett träd för att beskriva meditationsupplevelsen.

I trädet pågår en process som gör trädet till ett levande träd. På samma sätt pågår det en process i oss människor. Det är lätt att inse att vi inte lever ett fullödigt liv om vi förlorar kontakten med de osynliga djupen inom oss. Om rotsystemet dör, förtvinar trädet.  Då kan varken träd eller människa ”bära frukt i rätt tid”, som det uttrycks i den psaltarpsalm som Hans Hof hänvisar till.

2012-02-08 14.38.33

Maximal upplevelse

Den som mediterar erfar förr eller senare ett inre tillstånd som brukar kallas maximal upplevelse (på engelska peak experience).

Hans Hof använder bilden av en surfare för att beskriva detta tillstånd. Den som surfar i hög fart och plötsligt möter en kraftig våg måste reagera omedelbart, spontant och adekvat. Här handlar det om maximal närvaro – här och nu.

Ta en titt på det här klippet, som bättre än alla ord visar på en maximal upplevelse.

En surfare som far fram i hög hastighet på sin surfingbräda kan låta som en motsättning till trädbilden, där trädet står stadigt förankrat och rotat. I själva verket är det två bilder som kompletterar varandra. Trädbilden visar hur nödvändigt det är att vi har kontakt med vårt djup. Surfaren är en bild för absolut närvaro.

Målet med att meditera är att mer och mer bli den människa man innerst inne är

Ju mer vi finner inre ro, både i kropp och medvetande, desto mer närvarande blir vi i det liv vi lever. Vi får mer energi, både fysiskt och psykiskt. Vi kommer i bättre balans och vårt kurage ökar. Vi vågar vara mer spontana och levande. Kort sagt: vi blir mer människa!

2012-02-06 11.41.37

Mer om meditation:

Bodybuilding för hjärnan

Annons
Föregående inlägg
Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. Varmtackkk för värdefulla tips om hur bli mer människa, allra bästaste Anita! Tyvärr har jag frånsagt mig epitetet Människa – efter insikt i vad denna varelse uträttat på jorden. Kalla mig vad tusan som helst, bara inte dettta det skamligaste ur all skam, nämligen Människa!

  Må förlåtelse finnas!:-)))

  Svara
  • Att vara en Människa – med allt vad det EGENTLIGEN innebär – är något vi kan vara stolta över.

   Men tittar man på vad ”mänskligheten” gör med våra livsbetingelser blir man mörkrädd.

   Det är där meditationen kommer in, Sven-Erik. Vi måste tillbaka till vårt ursprung. Vi måste återfinna allt som gått förlorat. Och vi måste börja med det enda vi verkligen kan förändra – oss själva!

   Svara
 2. Du har tagit upp det mesta om meditationen. Kan bara hålla med. Jag har, som sagt, mediterat i många år, av och till. Just detta ”av och till” är märkligt, eftersom jag tydligt känner verkningarna, som är enbart positiva, och ändå har svårt att hålla på någon längre tid. Har funderat mycket på det. Vissa tider har jag helt enkelt blivit störd och fått avbryta, men jag har ibland även känt en slags ”mättnad”. Oftast går det några månader mellan meditationsperioderna.
  TM kan utövas sittande, liggande(vid sjukdom,tex.) och i viss mån även stående ! Inte att förväxlas med militärtjänstens ”hästsovande”…

  Svara
  • Tack för reflektioner! Jag kan trösta dig med att du är i gott sällskap. Jag är ingen bibelläsare, men ett citat sitter. Det är Paulus som i ett av sina brev till romarna skriver så här: ”Ja, det goda som jag vill gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag.”

   En bra bild av hur fyllda av paradoxer vi människor är. Visst är det märkligt att vi väljer bort det goda?!

   Jag har ingen erfarenhet av TM, men vad jag förstår så har det i princip samma välgörande effekter på oss som za-zen. Vi får glädja oss åt de perioder när allting fungerar.

   Har inte hört uttrycket ”hästsovande” förut, men det är inte svårt att förstå vad det innebär när man tvingas göra något ”självdödande”. 🙂

   SjälSdödande skulle jag skriva, men själVdödande kanske var ännu bättre.

   Svara
 3. ”Hästsova” innebär att man likt en häst kan ”sova” stående. I det militära (lumpen) kunde man nästan sova om man bara hade ett skåp att luta huvudet mot… Eller luta sig över en spade, SE aktiv ut 😉 ,fast man är helt ointresserad och omotiverad. Att meditera stående var kanske att ta i, det är nog mera att likna vid s.k. micropausar.

  Svara
  • Jag förstår att militärtjänstgöringen inbjöd till att ”hästsova”. Jag tycker visserligen att det är sorgligt att vi numera har en yrkeskår som tagit över, om vi nödvändigtvis ska ha en militärmakt, men det är en helt annan fråga.

   Svara
 4. Det tror jag också, men det värsta är att varken Paulus eller vi andra verkar kunna knäcka den här nöten!

  Svara
 5. Bo Pehrsson

   /  oktober 2, 2013

  Fina tankar om meditation ovan! En viktig inspirationskälla för Hans Hof var medeltidsmystikern Mäster Eckhart, som Hans Hof också relaterar till i boken ”Bli mer människa”. Man kan, vilket framkom i ett tidigare inlägg, med rätta vara bekymrad över mänskligheten (och kanske många gånger även över sig själv som en del av den?!). Mäster Eckhart, liksom Hans Hof, underströk dock vikten av att vi öppnar oss mot ett inre universum för att därefter också bättre få tillgång till det yttre. För att detta skall bli möjligt krävs att vi tömmer oss på våra inre fastklänganden, ja t o m med fastklängandet vid våra inre tillkortakommanden.

  Här använder Mäster Eckhart skålen som en metafor: I en skål som är fylld med vatten är det inte längre möjligt att fylla på någonting mer. Skålen måste tömmas för att kunna fyllas. På samma sätt är det med människan som behöver göra sig tom på sitt eget för att kunna fyllas upp av Livet (Guds grund = människans grund, säger båda).

  En metod anvisas för detta i boken ”Bli mer människa”, nämligen meditationen! För en förståelse av detta går det naturligtvis att haka upp sig på allt möjligt. Jag tror emellertid att man skall försöka gripa innebörden av det som Mäster Eckhart och Hans Hof säger utan att omedelbart börja dra en massa sociala och politiska slutsatser. Det handlar om inre förhållningssätt (som sedan naturligtvis även får yttre konsekvenser).
  Bosse P

  Svara
  • Tack Bosse för värdefulla tankar! Tycker mycket om skål-metaforen!

   Jag kan verkligen bekräfta Hans Hofs vördnad för Mäster Eckhart – Hans och jag hade många och långa samtal och på något sätt fanns den medeltida mystikern alltid med på ett hörn!

   Du skriver ”. . . vikten av att vi öppnar oss mot ett inre universum för att därefter också bättre få tillgång till det yttre.”

   Där fångar du ett möjligt förhållningssätt för all mänsklig tillvaro. De allra viktigaste orden i din mening är, som jag ser det, FÖR ATT DÄREFTER.

   Om vi inte först vågat den inre vandringen tappar vi lätt bort oss själva i den yttre tillvaron.

   Och tvärtom – om vi fastnar i skådandet inåt och aldrig når fram till de viktiga orden FÖR ATT DÄREFTER – ja, då har vi på sin höjd uppnått en viss inre harmoni och det kanske är vackert så. Men vi har knappast gjort världen till en lite rimligare plats att leva på.

   Svara
   • Bo Pehrsson

     /  oktober 2, 2013

    Bra fångat, Anita! Mäster Eckhart säger: Att gå in är att gå ut och att gå ut är att gå in!

   • Tack!

    Mäster Eckhart tycks vara minimalismens fader! 🙂

 6. Torsten Onnela

   /  oktober 19, 2017

  Hej,
  Jag har försökt få tag på boken av Hans Hof: Bli mer människa men den finns inte någonstans. Eftersom du tillsammans med författaren redigerat boken undrar jag om du har ett överlopps ex eller om du vet var man kan få få den. Betalar gärna förskott om jag får köpa ett ex.
  Mvh
  Torsten

  Svara
  • Hej Torsten,

   tyvärr, boken är helt slutsåld, annars skulle jag gärna hjälpa dig. Du kan försöka att lägga in ett önskemål på BOKBÖRSEN. Då får du ett meddelande om de skulle få in boken.

   Länk: https://www.bokborsen.se/

   Annars går den att låna på bibliotek, men som jag uppfattar det så bor du i Finland. Jag vet inte om det går att få fjärrlån till andra länder. Vi får hoppas på Bokbörsen.

   hälsar
   Anita

   Svara
 7. Torsten Onnela, 65800 Replot, Finland

   /  november 18, 2017

  Hej igen Anita,
  Tack för ditt tips om boken Bli mer människa/Hans Hof, Jag gick in på BOKBÖRSEN och hittade faktiskt boken där. Den kostar 295 SEK, men till min besvikelse såldes den endast inrikes.
  Eftersom frågan ju är fri tar jag chansen!
  Kan du köpa boken och slå på ett lämpligt antal kronor och sälja den åt mig? Skulle så gärna vilja ha den. Jag betalar förskott så det är ingen fara.
  Med vänlig hälsning
  Torsten

  Svara
  • Hej Torsten!

   Självklart vill jag hjälpa dig så att du får boken!

   Om du ger mig din mejladress så kan vi ta det praktiska den vägen.

   /Anita

   Svara
   • Torsten Onnela, 65800 Replot, Finland

     /  november 19, 2017

    Hej Anita,
    JÄTTE-hyggligt av dig! Så glad Jag blev!
    Här kommer min adress:
    Torsten Onnela
    Nygärdstået 6
    65800 Replot
    Finland
    e-mail: torsten@onnela@netikka.fi
    tel,: +358 50 5906260

    Tack ännu en gång
    Ha det gott
    Torsten

   • Hej igen Torsten!

    Nu har jag kollat på Bokbörsen och tyvärr så är det en gammal upplaga från 1975 av boken som finns där. Jag skulle inte rekommendera den. Avvakta hellre att den senaste upplagan, som är kraftigt reviderad och med tillägg, finns tillgänglig.

   • Torsten Onnela, 65800 Replot, Finland

     /  november 19, 2017

    Hej Anita,
    Tusen tack för din vänlighet. Jag avvaktar och hoppas på ett nytryck. Boken verkar vara slutsåld överallt.
    Om du råkar se eller höra om boken någonstans så hojta till!
    Med vänlig hälsning
    Torsten

   • Det lovar jag att göra.

    /Anita

 8. Reblogga detta på Tro, kropp och kärlek … och kommenterade:
  Med hälsningar från retreat i Vasa 2020

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: